:)
Källor: NE.se, Wikipedia.org, gleerupslms.se
Detta är min skol blogg, där jag lägger ut alla mina läxor :) Titta gärna!
torsdag 19 september 2013
lördag 14 september 2013
onsdag 4 september 2013
Repetition & reflektion
- Under 1700- talet blev det skifte. Alltså först var alla hus tätt intill varandra och det var byar överallt. Då delade man på alla åkrarna. En person fick en teg (en långsmal remsa av en åker). Sedan slutade man dela på åkrarna och fick varsin åker istället. Det slutade med att man flyttade ifrån varandra för att komma närmare sin egen åker.
- Jag tror att de tyckte det var lite jobbigt. För byarna försvann och man prata inte lika mycket med sina grannar.
- När jorden vilar. Så att jorden inte blir näringsfattig. Ibland i ett år behövde jorden ligga i träda. Men det ändrades sen när potatisen kom.
- För att istället att jorden ligger i träda upptäckte man att vissa växter tillförde näringsämnen. När potatisen kom hjälpte det mycket. Det behöver inte mycket näringsrik mark, så man kunde odla varje år nu.
- Storbritannien fraktade te.x slavar från Afrika till Amerika och de tjäna mycket på det. De fick mycket kapital på att frakta varor. Alltså råvarorna fick de från rika köpmän och rika storbönder.
- Ull var en viktig råvara för textilindustrin för att göra ylletyg. Järnmalm var också viktigt men svårt att göra ett tag för att de hade inget bränsle. Men te.x Sverige som har mycket skog kunde Storbritannien köpa bränsle av. Sedan upptäckte de ett nytt bränsle som hette Koks. De började använda det istället för att köpa bränsle från andra länder. Jag tror att det vann mycket på det så jag tycker det var den viktigaste råvaran. Idag tror jag att ull och timmer är viktigast. Ull för att göra kläder m.m och timmer för att ha till bränsle. Därför är det bra att Sverige har mycket skog.
- Det var bara godsägarna som klarade sig inom jordbruk. Alla småbönder blev arbetslösa och fick söka jobb. Skiftet gjorde så att det blev så tror jag. De småbönderna som nu var arbetslösa blev arbetare i fabriker. Detta kallas urbanisering.
- Spinnmaskiner och vävmaskiner gjorde så att man kunde producera mycket mer tyg än innan. Sedan uppfanns ångmaskinen, då blev den viktigaste drivkraften ångan. Genom att utveckla ångmaskinen uppfanns lokomotivet. Gjord på samma sätt kom ångfartygen.
- På 1700- talet användes den bara till att pumpa upp vatten ur gruvorna. Men när den sedan förbättrades blev det mycket lättare med mycket. Då som jag sa i uppgiften över så blev ångan den viktigaste drivkraften. Lokomotivet var en revolution kan man säga för den blev en stor nyhet. Jag tycker datorer/mobiler har påverkat världen väldigt mycket med. Det är ett helt nytt sätt att kommunicera.
- Eftersom att fler människor överlevde ökade befolkningen väldigt mycket.
- Det innebär att de som bodde på landet flyttade till staden för att söka jobb. Detta hände för att det var bara godsägarna som kunde jobba inom jordbruk. Urbanisering pågår fortfarande tycker jag. För att de som bor på landet och är småbönder kan inte överleva på att vara bonde längre. Det är bara godsägarna som får den stora inkomsten.
- Eftersom att Sverige (Sundsvall och Norrköping) har mycket skog så gjorde de väldigt mycket timmer där. Det kallades sågverksindustri. Detta hjälpte Sverige väldigt mycket eftersom att andra länder inte hade lika mycket träd så kunde vi frakta trä och tjäna mycket kapital. Sen hade man också många fabriker som man tillverkade väldigt mycket tyg i och det var textilindustrin.
- Gasfyrar från AGA, mjölkseparatorer från Alfa Laval, kullager från SKF och telefoner från Ericsson. Detta var saker från Sverige som spreds över hela världen.
- Maskinerna var väldigt farliga för arbetare och det hände många olyckor. Eftersom de var många människor så kom sjukdomar som tuberkulos. För mer än hälften av fabriksarbetarna så var det tuberkulos som var den angivna dödsorsaken.
- De flesta bodde i bara ett rum och kök. Resten bodde i ett ’‘järnspiselrum’’ vilket innebar att de bara hade en järnspis som värmde dom och där laga de mat också. Det var många olika sorters kryp och insekter överallt. Det jag hade haft svårast att vänja mig vid hade varit råttorna och insekterna som springer runt och är överallt.
- Om inte industriella revolutionen hade hänt så hade nog världen sett mycket mer annorlunda ut. Mycket saker hade ju inte kunnat utvecklas på samma sätt. Tack vare skiftet gick det snabbare att odla men många blev arbetslösa och började jobba i fabriker. Men det blev så många som blev arbetslösa och flyttade in till staden (urbaniseringen) så det är nästan ingen som bor på landet längre. Det blev så trångt och man bodde mycket sämre. Det blev också väldigt mycket utsläpp från fabrikerna som inte var bra för miljön. Men det gick så otroligt mycket snabbare att tillverka saker så massproduktion uppfanns och det blev billigare att tillverka.
- För Storbritannien hade alla saker som krävdes för att det skulle komma till. De hade råvaror som bomull, ull och siden. De hade arbetskraft som var F.D bönder, Kapital från rika köpmän och rika storbönder, Marknad som var väldigt viktigt, och så klart behövdes kunskap vilket de hade.
- Vi hade nog varit ett ganska fattigt land i så fall. Vi hade inte kunnat producera särskilt mycket saker och allt hade blivit dyrare. Man hade behövt arbeta hela livet och det skulle inte vara alls rättvist.
- Han skulle nog skriva: Jag har inget med deras hälsa att göra de får ett hus att bo i mer kan jag inte göra.
Teknik- Robot
Första lektionen (Agnes, Hedda och jag)
I vår grupp så var samarbetet bra. Vi började bygga vår robot i lagom tid utan att göra större fel. I vår låda fattades en massa delar. Det tog lite längre tid eftersom vi fick gå till en annan låda o hämta delar. Sen var det lite förvirrande eftersom i instruktionsboken så var delarna som vi skulle använda i fel färger. Så ibland tog man fel delar så fick vi göra om lite. Vi fick låna extra delar från en annan låda. När vi råka ta fel delar tog vi bara bort dom och gjorde om. Det gick snabbt och bra.
Andra lektionen (Agnes och Hedda)
Jag var inte med på den andra lektionen eftersom jag var sjuk. Men Agnes och Hedda byggde klart den någorlunda snabbt. Jag tror att det går snabbare om man är färre personer. Då har fler något att göra. Vad jag har hört så hade de inga problem med att bygga klart roboten. Agnes och Hedda tänkte inte på att ta kort så har tyvärr ingen bild på hur den såg ut. Men jag har videos längre ner och den såg ut som den gör där.
Tredje lektionen (Hedda och jag)
Den här lektionen gjorde vi utmaning 1. Då vi bara gjorde så att roboten körde framåt, det gick väldigt bra. Förutom att köra framåt så skulle den köra fram till en lego gubbe. Vi mätte avståndet från tejp biten (där roboten skulle börja köra) till lego gubben och det var 117cm. Eftersom att i programmet "Mindstorms Nxt" kunde man bara skriva avståndet i rotationer på hjulet, fick vi mäta omkretsen på hjulet. Vi kom fram till att det var 18cm. För att få avståndet till lego gubben i rotationer så dividerade vi 117cm på 18cm = 6,5 rotationer. Det var bara lite för långt ifrån och vi ville ha det ännu närmare. Det ända sättet var att testa sig fram så vi testade 6,7 rotationer istället och det blev som vi hoppats på. Vi lyckades alltså på andra försöket. Det var precis den inte krockade med lego gubben, men vi lyckades utan problem.
Fjärde lektionen (Agnes och jag)
Den här lektionen gjorde vi utmaning 2. Nu skulle vi programmera in att den först ska köra i en fyrkant och sen i en cirkel. För att göra det kollade vi på Standardpaletten och sen "08. Kör i fyrkant". Det var bara att följa den paletten och sätta in rätt mått på samma sätt som innan. Cirkeln var ännu lättare än fyrkanten, vi följde bara paletten "06. Sväng i båge". Det ända vi ändrade på var att den paletten var bara en 1/3 av en cirkel. Det stod på den att man skulle skriva in fyra rotationer men istället tog vi det multiplicerat med tre. 4x3=12 rotationer. Nu blev det en hel cirkel, men den blev lite kort. Istället tog vi 13 rotationer och det blev bra! Vi hade lite problem ett tag för att efter roboten hade kört i en hel fyrkant blev cirkeln på helt fel ställe. Det fixade vi genom att låta roboten bara köra 3 delar av fyrkanten och sen den sista biten satt vi in en ny ruta på programmeringen att den skulle köra 1,3 rotationer fram. Annars gjorde roboten cirkeln efter den gjort en hel fyrkant alltså på höger sida om fyrkanten. Vi var inte helt nöjda med den exakta längden och fortsatte nästa lektion.
Femte lektonen (Agnes och jag)
Hedda hade varit borta för mycket och fick jobba själv. Den här lektionen fortsatte vi på utmaning 2 och började på slutet av lektionen på utmaning 3. Vi ändrade bara lite på längden (hur långt den åkte efter kvadraten) och fixade cirkeln lite. Jag tycker att fyrkanten blev jätte bra men cirkeln gick lite utanför på slutet. Det var inte något vi kunde göra åt så jag blev nöjd. Så här såg det ut när det var perfekt:
Vi hann inte göra så mycket på utmaning 3 utan bara börja programmera lite, istället blev den klar nästa lektion.
Sjätte lektionen (Agnes och jag)
Den här lektionen gjorde vi utmaning 3. Nu skulle vi så kallat "parkera" roboten. Första steget var att hitta rätt palett, den hette "10. Parkeringsplats". Sen skulle vi mäta! Från tejp biten och en liten bit fram, svårt att beskriva exakt var, var det 54cm alltså 3 rotationer. Vi programmera in att den skulle köra rakt fram 3 rotationer. Efter det skulle den svänga i en båge, på första försöket svängde den lite för länge. Då hade vi 3 rotationer där också men så på andra försöket testade vi 2,5 rotationer och det blev bättre. När den skulle backa skulle den låta. Det lät nästan ingenting så jag tog det till högsta volym, och då hörde vi klart och tydligt. Det gick ganska snabbt att göra denna utmaningen och det var nästan helt perfekt på första försöket.
Första försöket:
Andra försöket:
Vi hann precis börja på utmaning 4 men det fortsätter nästa lektion.
Sjunde lektionen (Agnes och jag)
Den här lektionen gjorde vi utmaning 4. Det här är den sista utmaningen. På utmaning 4 skulle vi bygga på en trycksensor. Den känner när den stöter emot något, i detta fallet en vägg. Då börjar den backa och göra vad man mer har programmerat in.
Lektion 7: (Utmaning 4), stöta i
Är inte klar
Prinsessan och mördaren
Offret i denna boken är Fredrik. Han är i arton och bor i Nyboda. När han hade varit på en fest och skulle ut för att ta lite luft så kidnappas han. Gärningsmannen lurar honom och säger att han ska skjutsa honom hem men istället sövde mannen ner honom och kastade honom i en soptipp två mil söder om Karlstad. I boken har det inte kommit någon utredare än men det kommer väl senare. Alla roller har inte dykt upp än. Huvudpersonen enligt mig är Nina men egentligen behöver det inte vara det. Eftersom i boken berättar de från olika perspektiv så kan alla vara huvudpersonerna. Nina är en ny tjej som börjat i klassen 8b. Nina är hennes pappas lilla prinsessa, och han kallar henne Sessan som smeknamn. Eftersom boken heter prinsessan och mördaren tror jag Nina är prinsessan. Hon verkar vara som en ganska blyg tjej. En annan huvudperson är Teo. Han har de inte berättat så mycket om än. Men han går också i Ninas klass och verkar inte bry sig alls mycket om skolan. Han är nog ganska deprimerad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)