onsdag 21 november 2012

Omdöme om vår måltid- HKK


Omdöme om vår måltid
Måltid: Tacos
Recepten är hämtat från ’’Hem- och konsumentkunskap åk 7-9’’ boken
Gjorde min måltid med: Emil Hofvendahl

Inköpslista: 
Till köttfärsen: 
150g blandfärs 
1 tsk olja
1/2 hackad gul lök
1/2 pressad vitlöks klyfta
2 krm salt
1/2 tsk spiskummin
1/2 msk tomatpuré
1/2 dl vatten

Till tortilla bröden: 
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 1/2 msk flytande matfett
1 dl vatten

Tillägg:
1 tomat
1/4 gurka
1/2 dl riven ost
1 dl majs

Guacamole:
1 Avocado
2 vitlöks klyftor
2 msk créme fraiche



Smak
Våra tortillas blev väldigt goda, de hade inte kunnat bli bättre i smaken om man hade köpt dom. Blandfärsen stekte vi lagom och taco kryddningen blev jätte god. Grönsakerna var färska och gav en frisk smak till måltiden. Vi gick inte helt efter receptet när vi gjorde guacamolen för att vi ville få en egen smak så att vi skulle gilla den. För smakens skull hade vi också ost.

Utseende
Tortilla bröden blev inte helt som vi tänkt oss. Vi hade velat ha dom mycket mer runda och större. Grönsakerna gav en fin färg till måltiden och lyste upp tallriken, och samma sak med guacamolen. Köttfärsen såg lite bränd ut men smakade jätte gott vilket som vi tyckte var huvudsaken. Det var många olika färger i vår måltid. 

Konsistens
Tortillan fick en helt perfekt smak. Köttfärsen hade lagom med taco krydda på sig och blev precis lagom stekt. Grönsakerna såg färska ut. Guacamolen tycker jag ’‘gav en extra touch’’. Ost hör till när man ska äta tacos p.g.a sin smälta konsistens.

Skriv ner hur arbetsplaneringen fungerade-är det något ni skulle gjort annorlunda?
Jag tycker vi planerade vår måltid väldigt bra. Innan vi började laga maten pratade vi om vem som skulle göra vad och sen så vi började vi med det som tar längst tid. Vi höll rent och snyggt hela tiden, så att man skulle kunna hålla reda på allting. För jag tycker att det är viktigt. Jag tycker inte det kunde ha gått bättre. Förutom kanske att lägga upp maten lite snyggare eftersom att vi skule ta ett kort på det. 

Vilka råvaror du valt och varför-motivera ditt val med hjälp av aspekterna hälsa,ekonomi och miljö.
Vi valde våra råvaror p.g.a att det är ganska snabbt och enkelt att göra en god middag av dessa. Att göra tortilla bröd själv är enkelt och billigt. Köttfärs är det billigaste köttet man kan köpa. Vi valde blandfärs för att det blir varken för fett eller för torrt. Vi tog grönsaker som man inte behöver koka för att det är bra för miljön. Vi tog mycket grönsaker för att det är bra för hälsan och sen ’‘för att lyxa till det lite’’ så gjorde vi guacamole. Vi drack kran vatten för att av ekonomiska och miljö skäl är det det absolut bästa. 

Tallriksmodellen & matcirkeln
Av tallriksmodellen hade vi taco kryddad blandfärs under kött m.m. På potatis och bröd m.m hade vi tortilla bröd, ost och cremé fraiche. Sen den sista, grönsaker m.m så hade vi tomat, majs, gurka och avocado. 




Av matcirkeln hade vi på grönsaker: Tomat, Majs och gurka. Frukt: Avocado. Fisk, kött, ägg: Taco kryddad blandfärs. Mjölk produkter: Gräddfil och ost. Fett: Margarin. Bröd, mjöl: Tortilla bröd. Potatis och rotfrukter: Ingenting. Det ända vi inte hade något av i matcirkeln var på potatis och rotfrukter. 


Prisberäkning
Till köttfärsen: 
150g blandfärs 6.75kr
1 tsk olja 0,12kr
1/2 hackad gul lök 0,80kr
1/2 pressad vitlöks klyfta 0,15kr
2 krm salt 0,02kr
1/2 tsk spiskummin 0,39kr
1/2 msk tomatpuré 0,36kr
1/2 dl vatten

Till tortilla bröden: 
3 dl vetemjöl 0,43kr
1 tsk bakpulver 0,18kr
1 krm salt 0,01kr
1 1/2 msk flytande matfett 0,465kr
1 dl vatten 

Tillägg:
1/2 tomat 1.50kr 
1/4 gurka 3kr
1/2 dl riven ost 1,58kr
1 dl majs 3.75kr

Guacamole:
1 Avocado 12kr
2 vitlöks klyftor 0,60kr
2 msk créme fraiche 1,48kr

Priset
 Sammanlagt kostade vår måltid 33,585 kronor. Och 12 kronor av de priset var avocadon. Allting i vår måltid tycker jag var väldigt billigt förutom avocadon. Men jag tycker inte att vår måltid hade varit lika bra utan guacamolen. 


4 kommentarer:

  1. Jättebraa :D:D Du använde bra och roliga ord, som t.e.x. "utsökt". Hehe. Bra Hanniz! ;D <3

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en jättebra text!! Det blev väldigt gott också! Du fick med mycket.

      Radera