söndag 9 december 2012

De tre Abrahamiska religionerna


De alla tre Abrahamiska religionerna har samma Gud, men de heter olika. Därför kallas religionerna monoteistiska. I Judendomen heter guden Jahve, i Islam heter guden Allah och i Kristendomen heter guden rätt och slätt Gud. 

Alla tre religionerna har sin heliga plats i Jerusalem. Ironiskt nog betyder Jerusalem ’‘Fredens stad’’ på Hebreiska, i alla århundraden har det varit motsättningar mellan de olika religionerna i denna stad. Ett stort problem mellan religionerna är att alla religionerna uppstod så nära varandra. Te.x i Jerusalem, de andra religionerna vill inte att de andra ska ha sin heliga plats.

  • Judarna har västra muren som sin heliga plats, vilket är en rest från ett judiskt tempel som romarna förstörde år 70.
  • Muslimerna har klippdomen/klippmoskén som sin heliga plats och inuti den finns en klippa från vilken muslimerna tror att Muhammed for till himlen. 
  • De kristna har heliga gravens kyrka som sin heliga plats och den är byggd på den plats där de kristna tror att Jesus blev begravd efter korsfästelsen. 
Dessa tre heliga platser för respektive religion, ligger nära varandra i Jerusalem. 
  •   I hela världen finns det 20 miljoner judar. Ex: Israel, hela Europa och USA. I New York finns det ungefär 1,5 miljoner judar.
  • Det finns 2 miljarder kristna. De är flest av de tre religionerna. Kristna finns i hela världen. Länder som kristna finns i är: Europa, Nordamerika, Sydamerika, Norra Asien (ex. Ryssland) , Norra Afrika, Australien och Nya Zeeland.
  • Muslimer är 1,3 miljarder och finns i Mellanöstern, Nord Afrika som Pakistan. Det landet det finns flest muslimer i är Indonesien där finns 180 miljoner muslimer.


Tanak
  • I Judendomen heter  Rabin den som leder församlingen. På lördagar firar man Shabbat så därför är lördag en speciell dag för judar. Man går till synagoga då. Tanak är judendomens heliga skrift. Tanak består av lagen, profeterna och skrifterna. De har många olika inriktningar. Det var 1948 som Israel bildades. Det bildades för att FN tyckte att judarna skulle ha ett eget land. Pg.a det blev det mycket bråk för att de andra religionerna ville inte att judarna skulle ha ett eget land. 



                                                                                                 
Kyrka
  • I Kristendomen heter den som leder församlingen Präst. Prästen behöver en utbildning för att bli en präst. Söndag är viktigaste dagen. Det är en vilodag och då går man till kyrkan. Kristna går till kyrkan för att samlas och be. Bibeln är kristendomens heliga skrift. Precis som Judendomen har Tanak. Kristna uppfattar Jesus Kristus som Guds son och som kristendomens utgångspunkt. Den viktigaste händelsen var när jesus uppstod från döden. Till skillnad från Judendomen har Kristendomen tre stora inriktningar: Protestanter, Katoliker och Ortodoxa. Det finns flest protestanter i Sverige. Katoliker är den största inriktningen. Ortodoxa betyder renlärig eller äldre. Två stora högtider är jul och påsk. 10 Guds bud är en lag som Gud skrev ner och gav till Moses.  För att visa att du ingår i den kristna församlingen så ska man döpa sig. Det är en viktig händelse i livet. Viktigt tecken är korstecknet. 


  • Den som leder församlingen i Islam heter Imam. Han behöver ingen utbildning, fast kristendomens präst behöver det. Han kan inte vara en kvinna i nästan alla länder. Blir utvald av den klokaste och mest lärda. Muhammed är den främsta profeten och är som en grundare för islam. Moské är dit man går på fredagar och ber. Fredag är viktigaste dagen. Precis som kristendomens kyrka och Judendomens synagoga. De två största inriktningarna i Islam är Shia och Sunni. Koranen heter Islams bibel. Sharia lagarna måste följas väldigt noga i vissa länder. Som kristendomens 10 Guds bud fast det finns många fler lagar. Helst ska alla muslimer åka till Mekka (som ligger i Saudi Arabien) en gång i livet. Det är en helig plats för att det var där Muhammed föddes. Det finns många högtider inom Islam men två stora är Ramadan och Eid. Viktiga tecken är måne och stjärna.
Jämförelse tabell


Religion
Judendomen
Kristendomen
Islam
Inriktning
Många olika
Protestanter, Katoliker, Ortodoxa
Sunni, Shia
Helig skrift
Tanak
Bibeln
Koranen
Viktig dag
Lördag
Söndag
Fredag
Leder församlingen
Rabin
Präst
Imam
Guden
Jahve
Gud
Allah
Gudstjänstlokal
Synagoga
Kyrka
Moské



8 kommentarer:

  1. Jätte bra jobbat Johanna !!! Din text hade mycket fakta och den var intressant för att du motiverade det du skrev. Du hade nästan med allt och texten var mycket lärorik.

    - Marko

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte att det var bra för att du hade skrivit mycket text och du hade mycket fakta.

    SvaraRadera
  3. Jättebra Hanna! Jag tyckte att du fick med helheten och det är en lagom lång text som är lätt att läsa för att det är många punktlistor. ★

    Och Marko, det kanske är bättre om du inte skriver samma till alla nästa gång? :) Bara ett tips.

    SvaraRadera
  4. Juste ja, two stars and a wish...

    STAR ★ Du fick med helheten
    STAR ★ Lagom lång text
    WISH ∼∗ Kanske ändå lite för många punktlistor

    Ändra jättebra! :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. tack :) men vad mena du med ''ändra jättebra'' ??

      Radera
  5. Oj haha menade "ändå jättebra!" :P

    SvaraRadera
  6. + Väldigt bra text för att den var lätt att läsa och lätt att förstå.
    + Du skrev på ett väldigt bra sätt.
    -Kanske lite extra fakta om lite andra saker, fördjupa alltså.
    Men det var ändå en väldigt bra text =)

    SvaraRadera