onsdag 8 januari 2014

Läslogg 1- Anna och framtiden

Anna är huvudpersonen och är en envis tjej som fyller 15 om 6 månader. Hon bor på "Grange Hall" som är ett ställe där de har oönskade. Anna är oönskad. Hon hatar sina föräldrar eftersom de var själviska när de födde henne. Anna ska inte finnas egentligen. Hennes föräldrar sitter i fängelse för att hon finns.

Världen är överbefolkad för att det finns en medicin som gör så att man kan bli äldre. De som är önskade har två namn, ett efternamn och ett förnamn, men en som Anna som är oönskad har bara ett namn. Anna frågade husfrun en gång (Mrs Pincent) om hon kan få hennes efternamn. Då blev Mrs Pincent väldigt arg och slog Anna. De oönskade är som slavar i Grange Hall, de blir slagna av de önskade. Mrs Pincent säger att det är farligt att läsa och att de inte får skriva. Hon säger också att det är en gåva att Anna har fått komma hit och jobba, England hjälper de oönskade. I andra länder kan de till och med bli avrättade, men de blir de inte här.

På Grange Hall finns det 500 barn, och när man blir 15 år är man "klar" på Grange Hall och får komma ut och jobba som en slav. Anna har varit på Grange Hall sedan hon var 2 år och i början vägrade hon svara men efter hand har hon förstått sin plats. Hon är ju oönskad, nu lyder hon för hon vill inte bli en bråkstake. Förkunnelsen säger att de oönskade ska vara på sådana här ställen så det finns inte mycket att göra. Nu är Anna lättlärd och hon kan laga hela 50 rätter, hon är också en jätte bra sömerska. Anna praktiserade hos Mrs Sharp i 3 veckor och hon behandlar Anna som en önskad. Anna har Mrs Sharps dagbok, hon fick den av henne, nu skriver hon i den och läser den, fastän det är farligt.

Boken utspelar sig i framtiden; år 2140. Detta märker man genom att det t.ex. finns en medicin "Långt liv" som gör precis som den heter, alltså gör så att man lever längre. Denna medicinen har förändrat världen stort, världen blir överbefolkad och tack vare de så blir de barn som föds oönskade. De hamnar då på ett ställe som Grange Hall, och deras föräldrar i fängelse. Man får i nutid inte slå barn i England, men det verkar man få på Grange Hall, till de som är oönskade då, bara det är en stor skillnad. Förutom det så finns det inte fler viktiga utmärkelser för att det är 2140 vad jag hörde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar