söndag 11 maj 2014

Prao

Barista
V. 15 Praoade jag på Barista. Det är ett mysigt café som ligger i Lund C. Jag jobbade från 10:00 till 16:00 och fick skriva in mig i en bok varje dag. Jag fick välja vad jag ville äta varje dag, det ingår en måltid med valfri dricka och en kaka om dagen där. Super gott! Alla som jobbar där får 30 minuters rast, vilket jag tycker är lagom. Det var trevlig personal som visade mig runt när jag kom dit. Min handledare Elin gav mig några papper där det stod hur jag kunde kontakta dom om jag var sjuk eller försenad. Där stod det också alla regler. Jag tyckte att det var en glad stämning där, det var mest vid lunchtid som det var lite stressigt annars var det rätt lugnt. Det var Elin, Ebba och Lovisa var de som jag träffade mest. Det var fem stycken som jobbade där, så det var inte särskilt många. Jag tyckte att de var väldigt glada och positiva hela tiden. Tyvärr frågade jag inte hur mycket de tjänade men det är nog inte mycket.

Det jag fick göra mest var att städa och det var jag inte särskilt förtjust i. När jag kom dit trodde jag att det man gör mest på café är att laga mat eller "preppa" som dem kallar det. Preppa står för prepare på engelska vilket betyder förbereda på svenska. Dem hade en lista som alltid stod framme med saker som vi skulle preppa. Några saker som jag fick göra var bl.a. skära tomater, göra tunnbrödsrullar och göra grillmackor.

Jag skulle inte kunna tänka mig att bli fast anställd på Barista. Det är nog mycket bättre än många andra jobb men när jag praoade där kändes det väldigt jobbigt. Jag tror att det skulle varit roligare om man jobbat där med sina kompisar. För nu kände jag inte dem som jobbade där så jag hade ingen att prata med. Det var svårare att praoa än att gå i skolan den första dagen men sedan när jag förstod var allt låg och vad jag skulle göra exakt utan att behöva fråga hela tiden blev det lättare. På sista dagen av veckan tyckte jag att Barista var mycket bättre än skolan. Alltså tycker jag att skolan är svårare och stressigare. Däremot rekommenderar jag praktik platsen till andra för att jag tror att många kan tycka att det är kul, men det beror på vad man gillar för miljö.

Graffiti Café
V. 17 Praoade jag på Graffiti Café som ligger i Lund City (Gråbrödersgatan). Det kom fler gäster till Graffiti Café än till Barista. Jag tror att det kan bero på att Graffiti Café har mer saker som man kan äta till lunch och Barista har mer kakor och smoothies och sådant. Därför kommer jätte många vid lunch- tiden och det blir extra stressigt på Graffiti Café. När jag kom dit på morgonen blev jag väldigt förvånad. De höll på att renovera så det fanns inga gäster och det var jätte stökigt. Det var två personer som stod och damma taket. En av dem var en praktikant från arbetsförmedlingen som heter Nathalie och den andra heter Simet. Det ända jag fick göra hela måndagen, tisdagen och onsdagen var att städa och förbereda för när de skulle öppna. De öppnade på torsdagen, det var alltså bara två dagar som jag fick vara med och laga lite mat och diska.

Jag vet inte exakt hur många anställda det var men på ett ungefär var det 10 stycken. Men jag träffade bara ungefär 6 stycken av dem. Jag frågade inte heller dem hur mycket de tjänade tyvärr men det är nog inte heller så mycket. Antagligen lika mycket som på Barista.

När de hade stängt de tre första dagarna jag praoade där var stämningen väldigt tyst och lugnt. Det var jätte tråkigt. Mina jobb var te.x. att skrubba golvet, torka av alla bord och stolar, damma av överallt, städa toaletten och dammsuga upp spindlar. Men sen de två sista dagarna var det lite roligare då jag fick se hur det såg ut när de hade öppet. Då var mina jobb te.x. diska, ta in varor, skära grönsaker, diska mer och diska ännu mer.

Jag skulle inte kunna tänka mig att bli fast anställd här för att jag inte gillar att jobba på café. Det är rätt stressigt och tråkigt. Även om det inte var kul föredrar jag ändå att praoa på Graffiti Café än att vara i skolan. Jag rekommenderar hellre Barista än Graffiti Café. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar