onsdag 12 september 2012

Grundämnena Svavel och Järn




Uppgift: 
Vilka egenskaper har svavel och vilka har järn? Hur kan vi dela upp en blandning av svavel och järn? Om vi värmer på blandningen vad händer då? Samma egenskaper?

Syfte: 
Att undersöka egenskaper och veta vad en kemisk förändring är.

Hypotes: 
Om järnet är magnetiskt så kan man ta en magnet bredvid och så kommer järnet åka till det men inte svavlet. Så delas det. Jag tror man kan dela upp det efter man har varmt det. 

Material: 
bägare
› sked
› vatten
› brännare
› provrör
› tändstickor

Utförande: 
Egenskaper: färg, magnetiskt, smältning, löslighet, brännbarhet, strunkktur, lukt. Vi hade järnpulver och svavelpulver och blandade det. Sen försökte vi dela på det med en magnet och det gick. Men när man hällde i vatten så gick det inte att dela på lika bra längre. Efteråt så gick vi till dragskåpet och brände det.

Resultat: 
Järnet var magnetiskt men inte svavlet. Det gick att dela på det med en magnet men när man satt i lite vatten var inte järnet alls lika magnetiskt längre. Då kunde man inte dela på det längre. Färgen på järnet var mörk grå och svavlet var ljus gul. Svavlet luktade lite surt och järnet järn. Svavlet flyter i vatten och järnet sjönk. Efter vi brände blandningen så åkte lite svavel upp och järnet blev kvar i en guld/svart grå färg. Det luktade mest bränt järn. Lite magnetiskt. 

Slutsats: 
Min hypotes stämde bra. Jag hade rätt om att järnet var magnetiskt, och att man kunde dela på det. Eftersom det mesta av svavlet försvann upp i luften när jag brände det så gick det inte att dela på efteråt. Det som inte stämde med min hypotes var att man inte kunde dela på det efter man bränt det, vilket jag trodde. 

Felkällor och åtgärdar för att undvika dem:
Man hade kunnat ha en mer exakt våg. Som det kan stå decimaler på för det kunde det inte på denna. Så kan vi inte blanda det tillräckligt bra så att det reagerar. Därför finns det järn kvar som är magnetiskt.

Förbättring och utveckling av labrotionen: 
Vi kan använda en bättre våg med te.x hundradels gram och blanda mer noggrant. Man kan undersöka fler egenskaper.

Svavel + Järn --> Järnsufid
    S       +   Fe  -->  FeS


1 kommentar: