onsdag 5 september 2012

Löslighet av socker


Uppgift: Du ska lösa 6 sockerbitar så snabbt som möjligt i 1dl vatten.

Syfte: Att veta vad som påskyndar lösligheten. 

Hypotes: Vi tror att det löses upp snabbare i varmt vatten. Om man te.x lämnar pasta i för länge i varmt vatten så löses det upp. Blanda hjälper nog för då sprids det snabbare ut.

Material: 6st sockerbitar, 1dl vatten, bägare, sked, tidtagare.

Utförande: Vi la i varmt vatten i en bägare och la i sockerbitarna. Efter det så blandade vi runt och mosade dem med en sked. 

Resultat: Vår tid blev jag ganska nöjd med. Från att jag la i sockerbitarna till de hade löses upp tog det 2. 51. 9 

Slutsats: Vår hypotes stämde bra men det hade nog fungerat bättre om vi börjat mosa direkt. Att blanda runt hjälpte också mycket. Sammanfattning: Finfördela= krossa, värme, blanda, röra runt snabbt. Felkällor: Alla sockerbitarna är inte lika stora, man skulle kunna väga sockerbitarna för att få samma mängd. Olika mycket vatten, mät i mätcylinder för att få noggrannare mätning. Förbättring: Vi skulle kunna finfördela före.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar