fredag 17 januari 2014

Besvara- Hinduismen s. 55

  1. Ganges störtade ner från himlen och höll på att dränka människorna som var där. Det var en gud som hette Shiva som fångade floden med sitt hår. Han räddade då många människor, det är därför många dyrkar Shiva.
  2. Därför att Kashi betyder ”ljusets stad” och i Varanasi så finns det guldklädda torn på tempel på många ställen. På de så återkastas ljuset.
  3. Mer än 850 miljoner.
  4. Det kommer från persiskan. Det betyder exakt ”folket på andra sidan av floden Indus”. Så de döpte din religion till hinduism, för att det innebär ”den religion som hinduerna har”.
  5. Därför att hinduismen har inte någon en enskild grundare, och ingen tydlig start då hela religionen började. Det är därför många nog fått olika uppfattningar om den och gjort på olika sätt. Vissa tror på att hinduismen har många gudar och vissa tror inga alls.
  6. Det var en annat folkslag och religion som invaderade hinduismen. De blandades med hinduismen så att det blev en religion istället för två. 
  7. Vedaböckerna; veda- vetande om det gudomliga. Det är fler än en bok, det är fyra samlingar. En av böckerna heter Rigveda, den innehåller massor med sånger om gudarna. En annan helig skrift är Upanishaderna, den kom lite senare än vedaböckerna. Upanishaderna; ”Hemlig undervisning som man får när man sitter nära mästaren”. Den innehåller tankar om brahman. Den heliga skrift som är läst mest heter Bhagavadgita; Herrens sång. Den innehåller fakta om en krigare vid namn Arijuna.
  8. Brahman; kan också kallas världssjälen. Den finns också i varje individ och kallas då Atman. Hinduer tror på återfödelse eller samsara som de kallar det. Det är när en människa dör flyttar den vidare till nästa kropp. Men det behöver inte vara en människokropp, det kan också vara ett djur eller till och med en växt. Om man har bra karma återföds man till något bättre men om man har dålig karma återföds man till något sämre. Karma är summan av ens handlingar. När man lyckas komma till brahman (världssjälen), vilket alla hinduer vill uppnå, så kallas det moksha. Det är alltså när man blivit fri från återfödelsen, moksha; befrielse, frälsning.
  9. Kärlekens väg, Handlingens väg och kunskapens väg. 
  10. De tre viktigaste är Brahma, Vishnu och Shiva.
  11. De är alla samma gudinna, men hon uppträder på olika sätt och kan föreställa sig som olika gudinnor. 
  12. Det finns så många olika uppfattningar om hinduismen, det finns inte några direkta riktningar. Religionerna jainismen och buddhismen kom från Hinduismen som protest mot kastsystemet och makten som prästerna hade genom att vara längst upp i kastsystemet.
  13. Kastsystemet innebär att människor är värda olika och behandlas olika efter det. Desto längre upp man är i kastsystemet desto mer respekt får man, det är ovanligt att man gifter sig med någon från ett annat kast och man föds in i sitt kast. Prästerna är de som är högst upp i kastsystemet, sen krigarna, bönderna och sist slavarna och tjänstefolket. Det fjärde kastet kallas också för ”de oberörbara”. De hade/ har det väldigt svårt eftersom många ser de som att de är värda mindre för att de har ett smutsigare jobb. Varav detta lämnar många som är i fjärde kastet hinduismen och övergår till en annan religion där de blir respekterade mer. Fastän kastsystemet är olagligt idag förekommer det ändå tyvärr. 
  14. För hinduer är kon en helig varelse, det värsta man kan göra är att döda en ko. Mest eftersom att de ger så mycket som vi människor behöver, såsom mjölk, yoghurt, smör ost och man kan använda deras avföring som byggnadsmaterial eller som bränsle. Alltså kon är väldigt helig och viktig för hinduer eller Indiens befolkning i helhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar