måndag 17 september 2012

Läxorläsning

När brukar du göra dina läxor?
› Ungefär en timme efter jag kommit hem. Först brukar jag vila lite och vara på datorn, sen gör jag läxorna.

Hur lång tid brukar de ta? 
› Det är olika. När det te.x är språk läxor så tar det bara en kvart och sen matte läxa kanske en halvtimme.

Har du problem med att hinna göra alla läxorna? I så fall varför - och vad gör du då?
› Nä jag brukar hinna göra alla läxorna men om jag inte hinner så gör jag det kvällen innan eller på morgonen.

Var brukar du göra dina läxor?
› På mitt skrivbord i mitt rum eller på köksbordet.

Beskriv hur det ser ut på din läxplats/ dina läxplatser.
› Ibland kan det vara lite stökigt på mitt skrivbord men i så fall städar jag undan det innan jag börjar göra mina läxor. Jag har min dator där. Sedan på köksbordet är det helt tomt och så har jag mycket plats.

Vilka läxor är lätta att göra? Varför? 
› Engelska och Spanska läxor tycker jag är lätta för att jag har lätt för engelska och ganska lätt för Spanska. Engelska är lätt för mig för jag pratade engelska hemma innan med min mamma.

Vilka läxor är svåra att göra? Varför?
› Komma ihåg och kunna allting i NO:n.

Vilken typ av läxor passar bäst som hemarbete? Finns det kanske rent av sådant som man gör bättre hemma än i skolan?
› Jag tycker det är bättre att läsa hemma för man kan lätt bli distraherad av annat i skolan när man läser.
 


torsdag 13 september 2012

13 Electronic mail




Hi Sarah!
Today I didn’t go to school because I got a cold. I’m not feeling that good actually. How fun that it’s going great for you, I’m glad. I’m sure that it’s going to go good for you at volleyball if you go there, I think you should try it. Sounds fun. By the way I just got a new little puppy! Shes so cute! Abby I named her to. She is a black poodle. 

What do you do on your free time now? Do you have long lessons, longer than me? I start school about 08.10 every day, and finish 15.00. I think thats fine. I’ve started to hang out with Carrie now. Shes really nice. but I still like you more! Hehe. We just got computers at my school, they’re really cool. They have so many functions. Well I miss you really much! Hope your having fun down there, and I’ll see you soon! 
Love, Jen

onsdag 12 september 2012

Upphettning av magnesium



Uppgift:
Kommer det att ske en kemisk eller fysikalisk förändring?

Syfte:
Lära sig att undersöka och känna igen förändringar och att kunna skriva redogörelser

Hypotes: 
Jag tror att det ändras fysikaliskt. Jag tror att bara för att det är så tunt så smälter det lite och blir mjukare. 

Material: 
› petriskål
› degeltång
› batteri
› spik
› magnet
› sladdar
› klämmor
› brännare
› magnesium

Utförande: 
Jag kollade alla egenskaperna före jag brände magnesiumet. Alltså färg, om det var magnetiskt, om det leder ström och om man kunde rista med en spik i det. Sen gjorde jag samma sak igen efter jag bränt det. 

Resultat:
Före bränning: Magnesiumet var silvrig/metall färgad. Det var inte magnetiskt. Leder ström. Efter bränning:  Färgen är helt vit och den blev till pulver så fort man rörde den. Leder fortfarande ström och det är inte magnetiskt.  

Slutsats: 
Det blev en kemisk förändring. Min hypotes stämde inte, utan det var tvärtom. När man brände det blev det en stor blixt och sen blev det vitt.

Magnesium + syre --> Magnesiumoxid
     2Mg         +   O2   -->     2 MgO

Grundämnena Svavel och Järn




Uppgift: 
Vilka egenskaper har svavel och vilka har järn? Hur kan vi dela upp en blandning av svavel och järn? Om vi värmer på blandningen vad händer då? Samma egenskaper?

Syfte: 
Att undersöka egenskaper och veta vad en kemisk förändring är.

Hypotes: 
Om järnet är magnetiskt så kan man ta en magnet bredvid och så kommer järnet åka till det men inte svavlet. Så delas det. Jag tror man kan dela upp det efter man har varmt det. 

Material: 
bägare
› sked
› vatten
› brännare
› provrör
› tändstickor

Utförande: 
Egenskaper: färg, magnetiskt, smältning, löslighet, brännbarhet, strunkktur, lukt. Vi hade järnpulver och svavelpulver och blandade det. Sen försökte vi dela på det med en magnet och det gick. Men när man hällde i vatten så gick det inte att dela på lika bra längre. Efteråt så gick vi till dragskåpet och brände det.

Resultat: 
Järnet var magnetiskt men inte svavlet. Det gick att dela på det med en magnet men när man satt i lite vatten var inte järnet alls lika magnetiskt längre. Då kunde man inte dela på det längre. Färgen på järnet var mörk grå och svavlet var ljus gul. Svavlet luktade lite surt och järnet järn. Svavlet flyter i vatten och järnet sjönk. Efter vi brände blandningen så åkte lite svavel upp och järnet blev kvar i en guld/svart grå färg. Det luktade mest bränt järn. Lite magnetiskt. 

Slutsats: 
Min hypotes stämde bra. Jag hade rätt om att järnet var magnetiskt, och att man kunde dela på det. Eftersom det mesta av svavlet försvann upp i luften när jag brände det så gick det inte att dela på efteråt. Det som inte stämde med min hypotes var att man inte kunde dela på det efter man bränt det, vilket jag trodde. 

Felkällor och åtgärdar för att undvika dem:
Man hade kunnat ha en mer exakt våg. Som det kan stå decimaler på för det kunde det inte på denna. Så kan vi inte blanda det tillräckligt bra så att det reagerar. Därför finns det järn kvar som är magnetiskt.

Förbättring och utveckling av labrotionen: 
Vi kan använda en bättre våg med te.x hundradels gram och blanda mer noggrant. Man kan undersöka fler egenskaper.

Svavel + Järn --> Järnsufid
    S       +   Fe  -->  FeS


måndag 10 september 2012

Hattanalys


Jag heter Johanna och mitt smeknamn är Hanna. Min favorit plats är hemma på mitt rum. För att det är mysigt. Jag har en pappa och en bror. Min bror (Henrik) är 16 år. Vi bor på en bondgård utanför Svalöv. Byn heter Rävatofta. Min mamma var från Kalifornien, så jag är halv Amerikan. Men hon finns inte längre nu. Min favorit mat är pizza och taco och jag går inte på någon sport. Att gå på en sport vill jag fast har inte tid och så bor jag för långt bort. Jag gillar på sätt och vis inte att bo långt bort och på sätt och vis gillar jag det. Det dåliga är att jag inte kan vara med kompisar lika ofta och det positiva är att jag gillar att vara med naturen och mina djur. Spindlar tycker jag inte om, vet inte riktigt varför. Jag tycker inte heller om när någon ljuger för det känns som att man inte kan lita på den personen längre då. Det allra bästa jag vet är att vara ute med mina djur och bara lyssna på fåglarna kvittra på sommaren. Att vara i stan med en kompis gillar jag också fast jag gillar mer att vara i en skog och/eller på landet. Men det är bra att variera. Fotografera är också något jag tycker om. Det jag gillar mest är att fota himlen och naturen, kanske också mina djur ibland. Jag är inte så bra på det men jag gillar att rita när jag har tråkigt. När jag pratar länge med någon ibland så lyssnar den personen inte och det är jobbigt för då måste man berätta om allt. 

onsdag 5 september 2012

Löslighet av socker


Uppgift: Du ska lösa 6 sockerbitar så snabbt som möjligt i 1dl vatten.

Syfte: Att veta vad som påskyndar lösligheten. 

Hypotes: Vi tror att det löses upp snabbare i varmt vatten. Om man te.x lämnar pasta i för länge i varmt vatten så löses det upp. Blanda hjälper nog för då sprids det snabbare ut.

Material: 6st sockerbitar, 1dl vatten, bägare, sked, tidtagare.

Utförande: Vi la i varmt vatten i en bägare och la i sockerbitarna. Efter det så blandade vi runt och mosade dem med en sked. 

Resultat: Vår tid blev jag ganska nöjd med. Från att jag la i sockerbitarna till de hade löses upp tog det 2. 51. 9 

Slutsats: Vår hypotes stämde bra men det hade nog fungerat bättre om vi börjat mosa direkt. Att blanda runt hjälpte också mycket. Sammanfattning: Finfördela= krossa, värme, blanda, röra runt snabbt. Felkällor: Alla sockerbitarna är inte lika stora, man skulle kunna väga sockerbitarna för att få samma mängd. Olika mycket vatten, mät i mätcylinder för att få noggrannare mätning. Förbättring: Vi skulle kunna finfördela före.


Smälta Tenn


Tenns egenskaper


Uppgift: Har tenn samma egenskaper före och efter smältning?

Syfte: Att veta vad fysikalisk förändring är.

Hypotes: Jag tror att det ändras lite.

Material: tenn, spik, batteri, lampa, sladdar, smältdegel, porslinslock

Utförande: Vi började att kolla färgen och kolla om den ledde ström. Sen rista vi i tennet. Brännaren tog vi sen och smälte tennet. Efter det var klart, så var tennet mycket gråare och svårare att rista i. 

Resultat: Före: Vid böjning knakar metallen. Det går att rista med spiken på metallen. Tenn leder ström. Den är silvrig och glansig, den skiner mycket. Efter: Den går att böja. Man kan inte rista in lika lätt. Men det går. Tennet leder fortfarande ström. Färgen är mycket mer grå nu än silvrig. Den har tappat färgen väldigt mycket.

Slutsats: Min hypotes stämde sådär. Nästan alla egenskaper stämde efteråt också. Förutom att den blev lite svårare att böja. Och den blev gråare och tråkigare. Svårare att rista i. 




Övning: Att läsa mellan raderna

1) b. Att Nora gillade att vara i centrum

2) Fanny blev sur för att Nora fick så mycket uppmärksamhet så hon låtsades som att hon behövde knyta sina skor. 

3) De berättar vad Nora känner sig efter en dag. Om hon är glad eller sur över något så säger hon det där. Det är som en dagbok av Nora eller dikter. 

4) Jag tror att Nora inte vill bli vän med Karin för att Karin är enligt Nora så ''töntig''. Detta tror jag för att Nora försöker att låta bli att prata med Karin hela tiden när andra är i närheten. Nora skäms lite. 

5) Att Nadja ska bli som deras mamma, och att hon inte kommer vara sig själv längre. Jag tror det för att det verkar som i boken att Nadja blir bara mer och mer ''inte sig själv'' (alltså dricker mycket och är full och sådant).